top of page

Welkom op mijn blog, hieronder kun je lezen over aanraken, hoogsensitiviteit, gevoelens, grenzen en spanning. Ook staan er twee praktische oefeningen voor thuis.

Blog

IMG_2612.JPG

Waarom aanraking?

Waarom raak ik eigenlijk aan tijdens een haptotherapie sessie? Omdat het je direct in contact brengt met je lijf en gevoel. Horen en zien liggen net iets verder weg. Je kunt iemand bijvoorbeeld bekijken zonder dat die ander dat doorheeft. Of je kunt je afsluiten van wat je hoort. Maar aanraking levert direct een gevoel op, je kunt er niet omheen. Dat kan confronterend zijn, maar ook heel informatief. Het geeft je inzicht in hoe je lijf reageert; welke fysieke sensaties er waar te nemen zijn, welke emoties het oproept en welke beleving je erbij hebt. Ook kan ik als therapeut informatie halen uit hoe jouw bindweefsel en spieren voelen: zijn ze leeg, gespannen, vitaal of veerkrachtig. Uit alleen een gesprek haal je ook veel informatie, maar soms brengt het je verder in je hoofd en minder in je lijf. En het denken is slim. Het heeft zoveel slimme manieren om van het voelen weg te blijven. Dat moet je maar net door hebben! Aanraking is een andere en effectieve manier om gevoelens het podium te geven.

IMG_1780 2.JPG

Verlangens en Grenzen

Haptotherapie kan je helpen contact te maken met verlangens en grenzen. Het lichaam liegt niet en heeft zo haar eigen intelligentie. Wat je met je brein niet kan bedenken, vertelt je lichaam soms in geuren en kleuren. Het begint bij het voelen van je eerste beweging: er naartoe of er vanaf. Open je of sluit je? Je kan iemand tegenkomen en voelen: ja leuk! Of iemand tegenkomen en voelen dat je weg wil duiken. Naast andere mensen heb je het ook bij dingen die je wilt; wel of niet dat feestje, die film, dat avondeten. Je lijf maakt de hele dag deze beweging. Als je deze innerlijke beweging leert voelen, sta je vaak dichter bij je grenzen en verlangens. Door ze sterker te voelen heb je een een steviger basis/fundament om het vervolgens naar anderen te uiten. Heb jij contact met je verlangens en grenzen en kan je ze makkelijk uiten?

image-asset.jpeg

Oefening: meer gevoel voor je bekkengebied. 

In de haptonomie wordt ons lijf ook weleens vergeleken met een huis. We bewonen de zolder, oftewel ons hoofd, maar niet de benedenverdiepingen. Velen van ons dragen het leven op onze schouders, een veel kwetsbaarder gebied. Misschien ken je dat wel dat je wat vastzit in je nek en schouders. Het bekken is het sterkste deel van je lijf. Het is dus waardevol om wat meer af te dalen naar die benedenverdiepingen en meer stevigheid te ervaren. Deze oefening is daarop gericht. Je kunt hem overal doen, het enige dat je nodig hebt is een stoel. Je gaat op de stoel zitten, met je rug tegen de leuning en beide voeten op de grond. Voel dan eerst eens hoe je zit. Wat kun je voelen van je lijf, welke delen vragen aandacht, waar heb je gevoel voor en waar wat minder voor? En welke emoties zijn er? Je kunt hierbij denken aan de vier basisemoties: boos, blij, bang en bedroefd en alles wat daar tussenin zit. Irritatie, geraakt zijn, melancholisch, moe, nieuwsgierig. Of misschien is het wel niet zo duidelijk. Daar hoef je niets aan te veranderen, het is gewoon zoals het is. Dan kun je vervolgens op je handen gaan zitten, met je handpalmen omhoog. Je handen liggen precies onder beide zitbotjes. Krijg gevoel voor je handen en de plek waar je zitbotjes je handen raken. Voel er maar naartoe. Misschien kun je iets voelen van de temperatuur van je handen, van de breedte van de hand, waar je duim en pink ligt. Na een paar minuten zo zitten kun je je handen langzaam onder je vandaan halen en navoelen. Navoelen Hoe is het nu met je? Hoe voelt je lijf, wat beleef je en welke emoties zijn er nu? Is er een verschil? Je kunt deze oefening iedere dag een keertje doen of gewoon wanneer je daar behoefte aan hebt. Wil je meer van deze oefeningen of heb je moeite met deze oefening? Bijvoorbeeld doordat je bepaalde delen niet goed kan voelen, afdwaalt of spanning/emoties tegenkomt? Dan ben je van harte welkom bij mij in de praktijk.

IMG_3118.jpg

Emoties laten stromen

Haptotherapie kan je helpen je ‘emoties vrijer te laten stromen’. Wat bedoel ik hiermee? Emoties die geen ruimte krijgen, of waar je geen uiting aan geeft, kunnen zich vastzetten in je lijf. Daar kun je last van krijgen in de vorm van fysieke klachten of ziekte, maar ook kan het zich uiten in somberheid of vermoeidheid. Er is veel geschreven over trauma en hoe dat zich in het lijf opslaat. Psychiater Bessel van der Kolk bijvoorbeeld schrijft daarover in zijn boek Traumasporen. “Cliënten die bij ons in de praktijk komen, zijn vaak geneigd om weg te willen van de fysieke sensaties en emoties die ze voelen. Ze onderdrukken het, gaan er van weg, leiden zichzelf af. Ongemak ervaren is niet makkelijk en vergt oefening”. Blijven bij moeilijke gevoelens zoals angst, verdriet, boosheid kan een enorme uitdaging zijn. Tijdens de therapiesessies leer je stukje bij beetje te voelen wat je voelt. De fysieke sensaties en emoties. En om daar bij te blijven. Je krijgt steeds wat meer vertrouwen in jezelf en in dat je het kunt dragen. Zo hoef je het niet meer te onderdrukken en krijg je meer ruimte. Ook voor de positieve gevoelens.

IMG_3120.JPG

Spanning en balans in je lijf

Haptotherapie werkt o.a. met spanning en balans in je lijf. Bij bepaalde emoties hoort een bepaalde balans en spanning in je lijf. Verdriet en depressie is meestal laag in spanning met een achterbalans. Bij angst zie je incongruenties in het lijf. Boosheid en blijdschap zit hoger in de spanning en gaat vaak gepaard met een voorbalans. Stel iemand komt met een klacht van onderspanning, zoals depressiviteit, dan gaan we op zoek naar vitaliteit in het lijf. Welke delen doen minder mee en als deze meer gevoeld worden, ontstaat er dan ook vitaliteit? Een ander voorbeeld is dat iemand juist te hoog zit in zijn of haar spanning. Dan onderzoeken we waar in het lichaam (welke spieren en bindweefsel) dit zich manifesteert en kijken we door middel van aanraking en voel-oefeningen of er beweging in kan komen. De balans en wat voelen doet met iemands beleving en lichaam, is bij iedereen verschillend. Het bovenstaande is dus een schets om beter te begrijpen welke invloed het voelen van je lijf heeft op je balans, spanning en je eigen welbevinden. Het is tussen de therapeut en cliënt altijd een zoektocht wat werkt en wat niet. Nieuwsgierig naar jouw balans? Voel je vrij contact met me op te nemen en kom langs bij mij in de praktijk.

IMG_3119.JPG

Haptotherapie bij hoogsensitiviteit (HSP)

Voor personen met HSP is het van belang goed grenzen te voelen en signalen van overprikkeling te herkennen. Personen met HSP kunnen de neiging hebben meer gericht te zijn op de buitenwereld dan op zichzelf, juist omdat ze zo gevoelig zijn. Dit kan ervoor zorgen dat ze signalen van hun lijf missen en opeens overprikkeld zijn. Vanuit de haptonomie kan het werken te oefenen met je gevoelsrichting, door juist de ruimte achter je te voelen (in plaats van de buitenwereld voor je) en je eigen lijf; zoals je bekkengebied en benen. Hierdoor krijg je een breder (meer ‘gevuld’) speelveld met meer draagkracht. En is het makkelijker je gevoeligheid en de intensiviteit van je eigen belevingswereld en prikkels van buitenaf op te vangen en te verwerken. 𝘞𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘏𝘚𝘗? 𝘉𝘪𝘫 𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘰𝘰𝘨 𝘴𝘦𝘯𝘴𝘪𝘵𝘪𝘦𝘧 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘩𝘦𝘵 𝘯𝘦𝘶𝘳𝘰𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘦𝘮 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘨𝘦𝘷𝘰𝘦𝘭𝘪𝘨𝘦𝘳. 𝘏𝘦𝘵 𝘣𝘳𝘦𝘪𝘯 𝘨𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘱𝘳𝘪𝘰𝘳𝘪𝘵𝘦𝘪𝘵 𝘢𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘷𝘦𝘳𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘨𝘦𝘥𝘢𝘤𝘩𝘵𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘷𝘰𝘦𝘭𝘦𝘯𝘴. 𝘋𝘦 𝘶𝘪𝘵𝘨𝘦𝘣𝘳𝘦𝘪𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘸𝘦𝘳𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘻𝘰𝘳𝘨𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘦 𝘣𝘦𝘭𝘦𝘷𝘪𝘯𝘨. 𝘏𝘦𝘭𝘢𝘢𝘴 𝘭𝘪𝘨𝘵 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘱𝘳𝘪𝘬𝘬𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘩𝘪𝘦𝘳𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘰𝘱 𝘥𝘦 𝘭𝘰𝘦𝘳, 𝘮𝘦𝘵 𝘢𝘭𝘴 𝘨𝘦𝘷𝘰𝘭𝘨 𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘮𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳𝘥𝘦 𝘩𝘦𝘳𝘴𝘦𝘯𝘢𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘵𝘦𝘪𝘵 𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘳𝘦𝘴𝘴.

c4b0c308-96c0-4f8a-825c-13118a2c11b7.JPG

Gevoelens onderzoeken

Je herkent het misschien wel, je hebt je dag niet en je irriteert je of misschien voel je je rot, eenzaam of futloos. Al deze emoties zijn in je lijf waar te nemen. Voel maar eens op dit moment, wat speelt er in je lichaam? Met een haptotherapeut kun je samen deze gevoelens onderzoeken, in het hier en nu, wat dient er zich vandaag aan? Ik vind dit zelf een hele mooie benadering, want iets wat zich ‘nu’ laat zien, is altijd een topje van een ijsberg, een patroon, wat zich op dit moment laat zien en gezien mag worden. Deze gevoelens doorvoelen, maakt dat ze vaak bijna direct transformeren; een diepere laag dient zich aan, of het verandert in iets anders, of het verdwijnt. Hierdoor komt er beweging en ga je je anders voelen, misschien doorbreek je patronen, groei je in iets, word je vitaler, ontdek je nieuwe mogelijkheden of misschien krijg wel gewoon weer een goed humeur. Vind je het lastig om aanwezig te blijven bij gevoelens, of wordt het gevoel je te groot of spannend, dan ben je welkom in mijn praktijk om ze samen te onderzoeken en doorvoelen.

IMG_3121.JPG

Oefening om te voelen

Misschien ben jij ook wel een persoon die heel goed kan praten over zijn emoties, gevoelens en beleving. We hebben met elkaar enorme stappen gemaakt in het bespreken van ons gevoel. Maar toch kan hier een valkuil in zitten. Het praten óver gevoelens (hoeft niet en lang niet altijd) kan ook een vlucht zijn om gevoelens te vermijden. Ze niet te voelen en doorvoelen. Naar je hoofd in plaats van je lijf. Terwijl juist het voelen in het hier en nu helend werkt. Vermijd jij gevoelens doordat je er juist zo makkelijk over kan praten? Lees dan verder! Onderstaand een oefening om gevoelens te voelen en doorvoelen. 1- Sluit je ogen, adem een paar keer rustig door. Ga dan met je aandacht naar je lijf en stel jezelf de vraag: ‘Wat voel ik in mijn lijf?’ 2- Vraag jezelf vervolgens af: ‘Waar voel ik deze gevoelens in mijn lijf?’ (Denk aan je buik, borst, keel of hoofd). Kijk welk gevoel het meest aanwezig is en ga daar naartoe met je aandacht. 3- Wat voor temperatuur heeft het gevoel; warm, koud of gemengd? 4- Voelt het gevoel drukkend, zwaar, beklemmend of juist licht? 5- Beweegt het gevoel, snel langzaam of staat het stil? 6- Wat voor kleur representeert het gevoel? 7- Blijf bij het gevoel, bekijk het, voel het voor wat het is, zonder het te willen veranderen. Alsof je een prachtige vis bekijkt die in een aquarium rondzwemt. 8- Voel je lijf en onderzoek hoe je wil bewegen in reactie op de doorvoelde emotie, voel wat voor beweging dit is en probeer hem eens uit. 9- Als een gevoel langzaam verdwijnt tijdens de oefening, dan kan je opnieuw beginnen en kijken of er een ander gevoel aanwezig is in je lijf. Tip: als je gedachten hebt tijdens het proces, merk dat dan op en probeer je aandacht weer naar je lijf te brengen. Soms heb je even de tijd nodig om ‘in te dalen in je lichaam’. Geef jezelf de tijd hiervoor. Voelt een gevoel te groot of spannend, dan ben je welkom bij mij in de praktijk om deze samen te onderzoeken.

Weer thuiskomen in je eigen lijf

bottom of page